8 verschillende bijscholingen online en op locatie voor in totaal 68 uur!

In het afgelopen jaar heb ik weer heel wat bijscholingen mogen volgen.
Pelvische reëducatie is een zeer brede term voor tal van problemen die zich in en rond de bekkenbodem bevinden.

Mijn doel vorig jaar was om mij meer te verdiepen in de pijnproblematiek in en rond het bekken. We hadden het geluk de pijnspecialist Lorimer Moseley 3 dagen op het scherm te mogen volgen, die ons een beter inzicht gaf in pijn en pijnmanagement.
Aansluitend volgde ik ook een powertalk over zadelpijn bij fietsers, aangezien meer en meer mensen hier last van ondervinden en hun weg naar ons beginnen te vinden.
Maar wat zeker een issue was in de laatste twee jaar is dat mensen meer en meer met klachten komen ter hoogte van het staartbeen. Enkele jaren geleden volgde ik opleiding in Nederland aan het ProFundum instituut waar de NIMOC techniek aangeleerd werd, wat een zachte behandeling is het voor het stuitje. Dit jaar verdiepte ik mij hier verder in door een opleiding die gegeven werd door Angela James.

Door ons als therapeut was het niet te ontkennen dat er veel kindjes geboren zijn in 2021. Bevallingen lokken ook stuitklachten uit en de opleiding van Angele James sloot hier dan ook mooi bij aan.
Telkens ik een net bevallen mama in de praktijk krijg  wordt steevast de bekkenbodem gecontroleerd, maar ook de diastase die de zwangerschap mogelijks veroorzaakt heeft. Sinèad Dufour heeft over dit topic vorig jaar ook een zeer mooie lezing gegeven.

Bekkenbodemtherapie is niet uitsluiten voor vrouwen, maar ook mannen kampen met diverse aandoeningen in deze regio. Barry Berghmans gaf meer verdieping rond pijnproblematiek en prostaatproblemen.

Lori Forner gaf dan weer nieuwe inzichten naar krachttraining en het effect op de bekkenbodem.

Als afsluiter gaf Michelle Lyons haar inkijk op de darmen en hun disfuncties. Na deze lezing staat vast dat de darmen toch wel   een van de belangrijkste organen zijn die op ons lichaam veel invloed heeft.

Een geweldig jaar aan interessante (internationale) bijscholingen.
En gelukkig staat dat ook dit jaar opnieuw op de planning.