Perinatale kinesitherapie & Zwangerschapsbegeleiding

Tijdens je zwangerschap heb je recht op perinatale kinesitherapie, dit betekent tijdens de zwangerschap en erna. Bij deze therapie word je voorbereid op de bevalling en het herstel nadien.

Prenatale kinesitherapie

Tijdens deze behandelingen krijg je verschillende tools aangeleerd om je weeën onder controle te kunnen houden. Je krijgt verschillende ademhalingstechnieken aangereikt die je helpen je ademhaling onder controle te houden, de rust op te zoeken en de weeën weg te blazen. In samenspraak wordt er gekeken welke houdingen je best kan aannemen om je weeën op te vangen en de indaling van je kindje te bevorderen. In overleg met jou en je gynaecoloog kunnen we samen zoeken naar een aangepaste bevallingshouding om zo in de beste mogelijke houding je kindje te laten geboren worden.

Ervaar je echter klachten tijdens je zwangerschap (rugpijn, bekkenpijn, moeilijkheden bij het stappen,…), ook dan kan kinesitherapie een belangrijke rol spelen in het verbeteren van jouw klachten. Wil je hier meer informatie over, neem dan even een kijkje op bekkeninstabiliteit.

Postnatale kinesitherapie

Na een zwangerschap en bevalling, ongeacht of je vaginaal of via keizersnede bevallen bent, is het een must om postnatale kine te volgen.
Ook al heb je geen klachten, toch is het wenselijk deze controle van de bekkenbodem en het bekken te laten uitvoeren. Dit zijn belangrijke elementen om o.a. latere rugklachten, incontinentieproblemen of mogelijks verzakkingen (van bijvoorbeeld de blaas, baarmoeder, darmen) te voorkomen.

Wat doen wij?

Een zwangerschap en de bevalling heeft immers een grote impact op verschillende structuren in en rond het bekken. Daarom controleren wij de buikspieren op aanwezigheid van een diastase, de bekkenbodemspieren op functionaliteit naar kracht en uithouding en indien nodig checken wij het bekken op instabiliteit.

Tijdens de postnatale oefeningen stellen we samen een aangepast oefenschema op dat de stabiliteit en kracht opnieuw verhoogt, pakken we een diastase (door oefeningen en indien nodig met taping) aan en trainen we de bekkenbodemspieren weer op.
Wil je een bepaalde hobby of sport weer hernemen, dan wordt hier alvast de eerste basis gelegd.

Heb je een keizersnede en voelt het litteken niet zo goed aan, dan kunnen wij jou tips geven en indien nodig tapen.