Perinatale kinesitherapie & Zwangerschapsbegeleiding

Tijdens je zwangerschap heb je recht op perinatale kinesitherapie, dit betekent tijdens de zwangerschap en erna. Bij deze therapie word je voorbereid op de bevalling en het herstel nadien.

Prenatale kinesitherapie

Tijdens deze behandelingen krijg je verschillende tools aangeleerd om je weeën onder controle te kunnen houden. Je krijgt verschillende ademhalingstechnieken aangereikt die je helpen je ademhaling onder controle te houden, de rust op te zoeken en de weeën weg te blazen. In samenspraak wordt er gekeken welke houdingen je best kan aannemen om je weeën op te vangen en de indaling van je kindje te bevorderen. In overleg met jou en je gynaecoloog kunnen we samen zoeken naar een aangepaste bevallingshouding om zo in de beste mogelijke houding je kindje te laten geboren worden.

Ervaar je echter klachten tijdens je zwangerschap (rugpijn, bekkenpijn, moeilijkheden bij het stappen,…), ook dan kan kinesitherapie een belangrijke rol spelen in het verbeteren van jouw klachten. Wil je hier meer informatie over, neem dan even een kijkje op bekkeninstabiliteit.

Postnatale kinesitherapie

Na een zwangerschap en bevalling, ongeacht of je vaginaal of via keizersnede bevallen bent, zouden jou bekkenbodemspieren gecontroleerd en opnieuw verstevigd moeten worden. Een zwangerschap en bevalling heeft immers een grote impact op deze structuren. Tijdens deze controle wordt er ook getest hoe goed de stabiliteit van jou bekken is en bijhorend de buikspieren.

Ook al heb je geen klachten, toch is het wenselijk deze controle van de bekkenbodem en het bekken te laten uitvoeren. Dit zijn belangrijke elementen om o.a. latere rugklachten, incontinentieproblemen of mogelijks verzakkingen van bijvoorbeeld de blaas te voorkomen.

Tijdens deze postnatale oefeningen stellen we samen een aangepast oefenschema op dat de stabiliteit en kracht opnieuw verhoogt. Wil je een bepaalde hobby of sport weer hernemen, dan wordt hier alvast de eerste basis gelegd.

Maak een afspraak